Sås

svampstuvning

 

Som jag sa i början, så behövs det ofta ingen sås, det går alldeles utmärkt ed lite grädde och mjölk och/eller soja, så kan var och en blanda till som den vill, men det är klart! visst är det gott med någon sås eller röra ibland

 

svampDen allra bästa av såser tycker jag nog att svampsåsen är. Jag brukar börja med svampstuvning och sen gör jag svampsås och/eller svampsoppa av resten! väldigt praktiskt och gott. När man ändå är ute i naturen så är det klart att man passar på att roffa åt sig ur skogens eget skafferi.

 

 

 

majonnäs Näst i tur kommer majonnäs. Ingenting är så gott som hemmagjord majonnäs, inte bara till stora färska räkor utan till väldigt många fiskrätter och sallader är den hemmagjorda majonnäsen perfekt. Sen kan man utifrån den givetvis blaanda med creme fraiche, grädde, gräddfil eller filmjölk och krydda med pepparrot, vitlök, chili, paprika, citronpeppar, cayenne eller vad man vill.

En äggula från ett färskt ägg (om det är tydlig skillnad mellan gula och vita, gulan är fast och fin och det doftar angenämnt eller ingenting alls, ja då är det färskt, om du gör en större sats på flera ägg dela ett ägg i sänder i separat skål för säkerhets skull, det kan vara 11 färska och ett dåligt ägg i samma kartong!)

 • 1-2 äggulor
 • 1 dl rapsolja
 • 1-2 tsk vinäger eller pressa i lite citronsaft eller limesaft
 • 1-2 krm dijonsenap
 • 1 krm salt
 • 1 krm valfri peppar
 • 2 tsk honung (valfritt, kan uteslutas)

Det går lättast att vispa i en inte alltför stor rundbottnad skål och allra bäst är om man har en fuktad vettexduk eller handduk under så att skålen står stadigt still. Jag brukar vispa äggula för sig först innan jag börjar droppa i olja.

Sen droppar man i rapsolja, först väldigt försiktigt och endast några få droppar i taget, vispa krafrigt hela tiden tills den börjar tjockna (… om man varit för försiktig i början och sen blivit otålig så att den blir vattnig och inte tjocknar, sluta genast droppa i mer oja och ta elvispen istället, det brukar kunna rädda situationen). När majonnäsen tjocknar och skär sig då kan man strila i lite mer olja åt gången men fortsätta att vispa kraftigt. Har man gjort rätt så får man en allt fastare och ljusare majonnäsbas som man sedan kryddar efter smak, se utgångspunkt här ovan. Var försiktig med saltet, den blir saltare när den fått stå till sig lite.

 

snabbgravad sik med olika sallader och tillbehör samt majonnäs och hovmästarsås

 

Följande majonnäs med lite bearnaisesåskänsla är också väldigt god framför allt till rostade rotsaker.

 • 1 äggula
 • 1 dl rapsolja
 • 1,5 tsk dragonvinäger
 • 0,5 mskk Thai sweet chilisås
 • 1 krm salt

 

Hovmästarsås gör jag genom att spruta några matskedar vanlig senap i en skål och vispa ner olja lite i taget tills det blir lagom, sen en pytteliten skvätt balsamvinäger vinäger kan uteslutas) och mycket finhackad dill. Vill man ha en sötare hovmästarsås är det bara att göra den på sötstark senap

 

 

 

lammfärsbiffar med tomatsalsa Något som också är billigt, nyttigt och lätt att variera är tomatsalsa. Krossad ekologisk tomat på burk, eller hela tomater på burk eller körsbärstomater på burk är godast. De hela tomaterna hackar sönder förstås. Blanda med lite olivolja, finhackad lök, vitlök, salt, socker, och kryddor beroende på hur stark man vill ha den eller med örter i.

Tomatsalsa passar utmärkt till tzatziki med. Det är gott att ha båda såserna tillsammans. Allra bäst tycker jag att tomatsalsa passar till bearnaisesås eller bearnaisemajonnäs.