Potatis - ris- pasta

pasta med köttfärssåsPasta behöver mycket vatten och många sorter har lite längre koktid så det är ju enklast och billigast att göra när man har tillgång till el men visst är det gott att ha nån gång ibland i alla fall och då kan man välja pastaskruvar, snabbmakaroner eller tunnare spagetti.

 

Missa inte att testa rårivna morötter till pasta, det är verkligen jättegott!

 

Man kan förstås lika gärna ha ris till köttfärssåsen och ris går väldigt snabbt att koka. Tänk bara på att skölja riset noga så att du får bort eventuella arsenikrester! Koka upp vattnet, i med ris och salt och låt stå med lock på på avstängd platta i 20 minuter.

 

Chilipasta

250 gram pastaskruvar

3 dl crème fraîche

3/4 dl majonnäs

1 1/2 dl sötsur chilisås

2 dl purjolök

2 st röd paprika

1 tsk salt

1/2 tsk peppar

3 liter vatten

1/2 msk salt (till kokvattnet)

1/2 msk rapsolja

 

 

Koka upp vattnet med 1/2 msk salt och 1/2 msk olja i. Koka pastaskruvarna tills de börjar vitna de ska fortfarande vara spänstiga. Häll av vattnet och rör runt med lite matolja.

Strimla purjo och hacka röd paprika.

Blanda crème fraîche, majonnäs, chilisås och salt och peppar lite i taget tills det är en lagom och god sås. Blanda den med pasta, purjolök och röd paprika.

Pastasalladen är godast kall så det gör ingenting alls att den får stå en stund.

Den fungerar bra som ensamrätt men vill man kan man ha kyckling, fläskfilé, skinka, korv, köttbullar m.m. till.

 

 

Potatis är väldigt gott och praktiskt, det är nog det tillbehör vi använder mest. Vi skalar aldrig och så skär vi i mindre bitar så blir koktiden kortare. Det är också gott att stuva potatis i lite gräddmjölk, det blir krämigt och gott av stärkelsen i potatisen.

 

potatissoppaPotatis- och purjolökssoppa är en riktig höjdare och man behöver inte passera potatis och purjo, det är väldigt gott med bitar i soppan med!Coop Extra potatissallad

Potatissallad är praktiskt och passar utmärkt till Grillad kyckling, kallrökt lax, kassler, skinka, rostbiff eller pulled pork m.m.. Jag använder Coop Extras potatissllad. Dels är den billigast och dels är den lättare än de andra sen har jag i hackat äpple, finhackad lök, mycket dill, citronpeppar, lite salt och lite olivolja. Det blir jättegott!

 

Raggmunkar för två

1 st liten potatis

1 st ägg

2 dl mjölk

2 tsk rapsolja

1 knivsudd salt

2 msk vetemjöl

 

 

 

Skala och riv en potatis i en skål.

Häll i ett ägg och ett glas mjölk.

Tillsätt en halv kork rapsolja, en nypa salt och två matskedar vetemjöl.

Grädda på hög värme. Vänd när den stelnat. Det blir 2-5 raggmunkar beroende på hur stora man gör dem. raggmunk