Grönsaker

Stuvade morötter med isterband Stuvade morötter med isterband är något av det godaste jag vet. Det tar 20 minuter att göra och det blir visserligen lite disk och förberedelser men är så väl värt besväret. Skala och skiva morötterna ganska tunt. Lägg i en liten kastrull med lite vatten och koka några minuter. OBS! Jag har inget salt i alls, det ska vara lite sött tycker jag, för att morotssmaken ska träda fram och bli en fin brytning till de salta isterbanden. Gör under tiden en redning av 2 matskedar vetemjöl och en dl mjölk. Häll på redningen när det mesta av vattnet dunstat och låt puttra ihop på sparlåga till en fin stuvning, späd eventuellt med mer mjölk eller grädde. Stek under tiden isterbanden.

 

kesosalladNästa favorit är Johans kesosallad. Det var en av de första saker han bjöd mig på när vi träffades och jag var helt såld på den! Skölj, skala och skiva morötter, blekselleri, purjolök och äpple (oskalat). Blanda med keso, salt och peppar samt lite olivolja och citron, eventuellt en liten skvätt saft i med. Klart att avnjutas men mår bra av att stå till sig en stund.Kesosalladen är god att äta som den är men passar till det mesta.

 

Grönsakssoppa är fantastiskt gott med mjölk och grädde i. Skiva och hacka i småbitar, selleri, morötter, purjolök och palsternacka och/eller persijerot. Häll på lite vatten, koka upp, salta och peppra och späd med gräddmjölk när grönsakernna börjar mjukna, smaka av och servera.grönsakssoppa

 

 

 

 

 

 

 

kimchi med rödbetor i

Mat i husbil ska vara enkel men det betyder inte att det måste vara skräpmat eller tråkigt. Det finns fantastiskt mycket gott man kan åstadkomma med små medel. Vi mjölksyrar grönsaker på kimchivis hemma i huset två gånger om året med fisksås, vitlök, chili och ingefära i men så har vi inte bara kinakål i utan även vanlig vitkål, röd och grön paprika, morotstärningar, rödbeta, rättika och fänkål. Enklast är att finfördela grönsakerna i matberedare.

Sätt ugnen på 100 grader och sätt in 3-4 stora glasburkar med snäpplock, gummiringarna kan vara till sen när de ska förvaras. Första veckan när det jäser ska det ju kunna komma in lite luft. Låt burkarna stå i ugnen en timme. Stäng av ugnen öppna luckan och låt burkarna svalna i ugnen.

Jag brukar ta fram stora skinkgrytan på 8 liter och fylla med grönsakerna, salta mellan lagren (obs! jodfritt salt så att saltet inte dödar jäsningsprocessen) och sen överst en flat tallrik uppochned och en ordentlig tyngd på. Jag har en stor stenmortel som jag ställer ovanpå sen får det ligga i press 5-6 timmar.

Jag kokar tredubbel sats med lag som får svalna.

Lag:

  • 6 msk ingefära, finriven färsk
  • 6 msk vitlök, finriven
  • 3 msk chilipeppar eller 2 st chili finhackade
  • 6 msk socker
  • 6 msk fisksås

Sen kramar jag grönsakerna i grytan noga med händerna. Till sist tar jag fram en burk i taget och pressar ner grönsakerna hårt i burken sådet blir så lite luft som möjligt. När burken är fylld så det är 2 cm kvar upp till kanten häller jag på lagen och allra överst en plastpåse med vatten i som tynger ner grönsakerna så att de håller sig under ytan. På med locket utan gummiring och en handduk över så att det står mörkt. Om man har en mörk källare är det det allra bästa. Det ska stå en vecka i rumstemperatur gärna något svalare men inte så kallt att det inte jäser.

kimchi utan rödbetor Här är förra omgången jag gjorde, då utan rödbetor.