Fläskkött

Fläskkarré eller fläskkotlett utan ben är så gott och tacksamt. Vem kan motstå grillad fläskkarré med bearnaisesås! men det finns mycket annat man kan göra med. Vi brukar skära köttet i strimlor 1-2 cm tjocka och speciellt fläskkotlett är det bra att göra så med eftersom det då behöver kortare tid i pannan och blir genomstekt utan att bli torrt. pannbiff

Till det kan man ha potatis och brunsås, eller kokt potatis med grädde att mosa i eller helt enkelt pulvermos. Pulvermos kan behöva kryddas lite extra med buljongkrydda, typ Knorr, eller salt och peppar och man kan med fördel ha mindre vatten och mer mjölk att reda pulvret med samt eventuellt göra det lite fastare än vad som står på förpackningen.

 

Pulled PorkNästa fläskfavorit är Pulled Pork eller Dragen Gris om an så vill, dvs. en stor bit gärna 3-4 kg, men det går bra med 1,5 kg med, fläskkarré eller fläskkotlett utan ben som får stå på låg ugnsvärme 100-125 grader i 6-12 timmar beroende på ugnstemperatur och storlek på köttbit, det är inte så noga men minst 6 timmar. Man börjar med att göra en kryddblandning med mycket salt och peppar och andra favoritkryddor, sen prickar man köttet runt om så att kryddblandningen kan tränga in i köttet ordentligt och lägger köttet i en tillräckligt stor långpanna, kanten får inte vara för låg eftersom köttet kan släppa en hel del vätska under stektiden!. Sen kollar man bara noga att ugnstemperaturen är den rätta och att ugnen är på! sen åker man till jobbet så är det ganska lagom klart att ta ut och dra med två gafflar.

 

Pulled PorkPulled Pork kan man även äta kall till potatissallad eller som smörgåspålägg, så det är praktiskt att göra mycket och frysa ner i 300g förpackningar, platta till i plastpåsar så att det inte tar så mycket plats i frysen och förstås märka upp datum och vad det är!