Färsrätter

Köttfärs, vilken sort spelar inte så stor roll, jag tycker personligen bäst om fläskfärs eller lammfärs som är fetare och något som är väldigt gott att blanda i oavsett vilken sort man väljer är bacon. Ett halvt paket finhackat bacon till ca 300 g färs, samt en liten finhackad lök eller 3 finhackade vitlöksklyftor, en äggula och ev en matsked ströbröd utblandat med lite mjölk för att binda ihop det hela med och så salt och peppar förstås! jag väljer ofta svartpeppar istället för vitpeppar, särskilt ihop med vitlök blir det väldigt gott. Det här är en bra bas för små pannbiffar. pannbiff

Till det kan man ha potatis och brunsås, eller kokt potatis med grädde att mosa i eller helt enkelt pulvermos. Pulvermos kan behöva kryddas lite extra med buljongkrydda, typ Knorr, eller salt och peppar och man kan med fördel ha mindre vatten och mer mjölk att reda pulvret med samt eventuellt göra det lite fastare än vad som står på förpackningen.

 

köttfärssås med risNästa favorit på färstemat är solklart mammas gamla recept på köttfärssås med ris. Så ljuvligt gott och lättlagat. Köttfärs, finhackad lök, salt och peppar, grädde och soja är allt som behövs till själva såsen. Riset gör man på följande sätt. Koka upp 1,5 dl vatten, tillsätt salt och 1 dl ris och låt stå med locket på på avstängd platta i 20 minuter, sen är det klart. Ställ fram en god sallad till samt ketchup och/eller Sri Rachasås så lovar jag att den du bjuder blir nöjd.

 

Väldigt gott är också att krydda färsen med svartpeppar salt, hackad persilja och vitlök, krama upp på våta grillspett (blötlägg först) och sen grilla. En god yoghurtsås till, samt rå rödlök ismala strimlor, körsbärstomater och isbergssallad. Supergott! Den här gången hade jag ingen persilja i, det är givetvis inte nödvändigt men om du har persilja eller koriander eller någon anna god ört såsom citrontimjan e.d. så putta i det för det gör väldigt stor smakskillnad.

köfte, turkiskt köttfärsspett